Skip to main content

Paste i namazi vrhunskog ukusa

Selo Vrbica kod Čoke je mesto gde se gaji autohtona vrsta prolećnog belog luka stara više od dva veka. Mikloš Mihok uz podršku porodice je obnovio staro gazdinstvo i registrovao Poljoprivredno gazdinstvo Mihok – PG Mihok. Mikloš je uz podršku porodice nastavio staru tradiciju proizvodnje belog luka, a istovremeno inovirao neke nove proizvode pod brendom Moj Beli Luk. Danas PG Mihok osim sirovog prolećnog belog luka proizvodi i različite prvoklasne paste i namaze od belog luka.

Mikloš trenutno nije naš klijent, ali je na nagradnom konkursu Facebook grupe „Mali proizvođači hrane u Srbiji“ dobio od Opportunity banke nagradu u vidu besplatnog materijala koji može da koristi za promociju svog malog biznisa. Opportunity banka osim preduzetnika, pruža kreditnu podršku i malim poljoprivrednim proizvođačima i porodičnim biznisima kakav je i ovaj, pogotovo onima koji imaju otežan pristup kreditima.


Zašto ste odabrali da uzgajate baš vrbički beli luk?

Naša se porodica vodi poreklo iz Vrbice, i vekovima se bavila proizvodnjom belog luka. Ja sam se aktivno uključio pre dve godine. Pošto je otac bio vojno lice, dosta smo se selili širom bivše Jugoslavije. Kada se penzionisao, vratili smo se u svoje rodno selo i počeli da se bavimo poljoprivredom. Udruženje poljoprivrednika uzgajivača prolećnog belog luka je uspelo da registruje geografsko poreklo vrbičkog belog luka, kao jedinog takvog u Republici Srbiji, a i šire. Ja sam radio razne poslove za druge poslodavce, a ispred mene je bila porodična tradicija sa veoma dobrim potencijalom za dalji razvoj. To je i jedan od glavnih razloga za povratak na selo, koje ima svojih prednosti ali i svojih mana.


Počemu je specifičan vrbički beli luk?

To je tradicionalni prolećni beli luk, koji je specifičan baš za ovaj kraj. Njegovom proizvodnjom počeli su da se bave naši preci pre više od 200 godina kada su se doselili na ove prostore sa juga Mađarske i poneli sa sobom setveni materijal.
Međutim, budući da su tada radili za gazde i bili angažovani na berbi duvana, šećerne repe i drugim poslovima, beli luk nisu mogli da sade u jesen, kao što je slučaj sa drugim vrstama, već kasnije.
S druge strane, zemljište u ataru sela Vrbice je specifičnog mineralnog sastava koji obogaćuje beli luk. Močvarno zemljište, veoma specifičnog mineralnog sastava dovodi do većeg broja sulfata i većim sadržajem eteričnih ulja u odnosu na ostale sorte belog luka kod nas. Zemlja je crna i veoma tvrda, tako da je potrebno uložiti više vremena za obradu, u odnosu na ostale regione u Srbiji. To istovremeno pomaže kod dobijanja boljeg kvaliteta finalnog proizvoda. Zbog toga dolazi do manjeg gubitka vode tokom procesa skladištenja. Recimo, mi izvadimo beli luk u junu, a do zime on izgubi najviše 7% ukupne mase. S druge strane, egipatski ili kineski luk veoma brzo izgubi i do 20% mase samo za vreme koje protekne od branja do isporučivanja na tržište.
Inače, pokušali su da vrbički prolećni beli luk gaje u nekim drugim mestima, ali iako je narastao veliki, nije imao taj kvalitet, čvrstinu i dugotrajnost.Da li uzgajate još nešto sem belog luka?

Pored belog luka, zasadili smo prošle godine nešto preko 700 sadnica dve domaće vrste šljiva, gde nam svaka stabljika ima svoj pasoš, odnosno sertifikat o poreklu i svoj registarski broj. Beli luk možemo da sadimo samo dve godine na istom parčetu zemlje, zatim zemlja mora da odmara, odnosno da se prehrani, pa sadimo žitarice koje su najpogodnije za to. Pored toga uzgajamo i drugo voće i povrće za sopstvene potrebe, ali i za prodaju. Najvažnije od svega je da svu zemlju koju posedujemo tertiramo isključivo organiskom prehranom.


Koje proizvode od sve imate u ponudi?

Sirovi vrbički prolećni beli luk, zatim seriju Moj Beli Luk uključujući Pastu od belog luka koja je zapravo očišćen i samleven beli luk sa Dijamantovim suncokretovim uljem i malo soli kako bi se prirodno konzerviralo. Moj Beli Luk – Pesto od belog luka koji pravimo sa devičanskim maslinovim uljem, peršunom i malo soli, a imamo i neke eksperimentalne varijante namaza sa ljutom paprikom. To je kao neki namaz ili preliv, a pošto je veoma jak zbog samog kvaliteta luka, najbolje ga je koristiti kao začin.
Pravimo i Moj Beli Luk – Ukišeljeni beli luk u jabukovom sirćetu i Moj Beli Luk – Ukišeljeni beli luk u jabukovom sirćetu sa čilijem.
U procesu smo planiranja novih proizvoda, kao što su sušeni beli luk i ulja od belog luka. Kako imamo voćnjak, u narednom period planiramo preradjevine od šljive, ali o tome, nekom drugom prilikom.Koliko belog luka proizvodite uspevate da proizvedete po hektaru?

Po hektaru se može dobiti od dve do pet tona prolećnog belog luka. Sve zavisi od vremenskih uslova, navodnjavanja, itd. Recimo tokom 2019. godine imali smo puno izazova zbog obilnih padavina. Tri meseca skoro da nije prestajala kiša, kada je trebalo da bude sunčano, tako da je berba bila slabija. Ove godine je bilo bolje, a dogodine se nadamo još boljim prinosima.
Odradili smo planiranje za kombinovano navodnjavanje i odvodnjavanje, na osnovu čega ćemo tražiti subvencije od Pokrajine i Republike, a deo planiramo da nabavimo kroz kreditnu podršku za poljoprivrednike. Kada ima previše vode ne možemo mnogo toga da uradimo kako bi smo sprečili štetu, ali kada je suša, onda makar možemo doneti vodu kako bi rešili taj problem.


Koliko vas radi u čitavom procesu proizvodnje?

PG Mihok je pravo porodično poljoprivredno gazdinstvo. Svi smo uključeni u posao, ali glavni rad na polju i organizaciju radnika radimo otac i ja. Pokušavamo da uključimo ljude iz našeg i okolnih sela. Održali smo staru tradiciju pomaganja komšijama u vojvodjanskim selima. Kako smo deo Udruženja proizvodjača vrbičkog belog luka, svi članovi udruženja se medjusobno pordržavaju, kako radom, tako i razmenom informacija o tome ko je šta radio, na koji način je radio prihranu, koliko puta je moralo da se plevi, itd.. Sve to je veoma značajno kada je u pitanju proizvodnja namirnica koje imaju zaštićeno geografsko poreklo.
Tokom godine angažujemo veliki broj radnica i radnika, pošto ceo proces obavljamo ručno, od pripreme za sadnju, sama sadnja, okopavanje i čišćenje od korova, branje, sušenje, sortiranje, itd. Naša ekonomska misija nam nalaže da razvijamo naš posao na održivim finansijskim osnovama, povećavajući vrednosti našeg gazdinstva i proširujući mogućnosti za razvoj gazdinsta, a istovremeno i razvoj naših radnica i radnika.Gde se mogu naći vaši proizvodi i kako dolazite do klijenata?

Deo proizvodnje prodajemo nakupcima, sa čim nismo presrećni, i pokušavamo zajedno sa ostalim članovima Udruženja proizvodjača vrbičkog belog luka unapred ugovorimo cene za prodaju na veliko. Ranije smo posećivali sajmove, vašare, i druge skupove, što tokom 2020. nije bilo moguće usled pandemije korona virusa. Zato smo radili na razvoju elektornskog poslovanja putem društvenih mreža i razvoj naše veb stranice (www.mojbeliluk.eu).

Imamo i veliki krug stalnih kupaca, koji su prepoznali naš proizvod, koji kupuju odabranu hranu, daju podršku lokalnim zajednicama. Mi kao proizvodjači belog luka sa geografskim poreklom garantujemo kvalitet proizvoda, imamo redovne kontrole tokom celog procesa proizvodnje, tako da grantujemo kvalitet našim kupcima.

Naše udruženje proizvodjača je deo Saveza Original Srbija, u sklopu čije veb prodavnice trenutno plasiramo beli luk, a uskoro počinje i ponuda Moj Beli Luk – Pasta od belog luka i Moj Beli Luk – Pesto od belog luka sa peršunom.


Koji su vam planovi za budućnost?

Bilo nam je ključno da napravimo zatvoren krug proizvodnje koji je samoodrživ i to smo uspeli tokom ove godine. Sada paralelno radimo i na proširivanju, kako proizvodnih kapaciteta, tako i asortimana, ali i uvodjenjem novih tehnologija za unapredjenje rada. Tu uključujemo ne samo mašine i alate, već i podizanje nivoa znanja koristeći stečena iskustva, i neka nova softverska rešenja kao podrška celom procesu. Nadamo se i po većanju podrške od strane države, kako bi smo mogli biti konkuretniji na tržištu. Evropska unija ima najveći budžet upravo za poljoprivredu i podršku poljoprivrednika.

U idealnom scenariju, na čemu radimo i ka čemu težimo je plasman celokupnog roda putem trgovnskih lanaca, kako beli luk, tako i preradjevine. Mali proizvodjači uvek imaju izazove kad se susretnu sa velikim “igračima”. Mi smo zajedno sa ostalim proizvodjačima i uz podršku Original Srbija, spremni da razvijamo našu ideju, i u narednom periodu nadamo se da ćete uspeti da vidite naše proizvode na rafovima raznih trgovačkih lanaca.