Skip to main content

Foto: Zoran Ilić – Ringier

Dnevni list Blic i 3Bank proglasili su najbolje preduzetnike u Srbiji u akciji „Junaci mikro biznisa“, novčana nagrada od ukupno milion dinara otišla je u ruke tri preduzetnice iz Novog Pazara, Kikinde i Pančeva.

Kako je istaknuto na svečanosti u Privrednoj komori Srbije, u finale je od oko 100 kandidata za najboljeg preduzetnika ušlo njih pet, od kojih je odabrano troje koji su dobili novčane nagrade, piše agencija Beta.

Krojačka radnja iz Novog Pazara, vlasnice Mladimirke Vučićević, proglašena je za najbolju i dobila je od 3Bank 500.000 dinara.Pobednica ovogodišnjeg izbora „Junaci mikro biznisa“ istakla je da će osvojeni novac uložiti u zanavljanje proizvodnje, kupovinu mašine (tzv. pikirke), kako bi zamenila staru, kućnu koju sada koristi i ne odgovara njenim trenutnim kapacitetima i potrebama.

Drugo mesto i 300.000 dinara osvojila je preduzetnička radnja „Maca Papučarica“ iz Kikinde koja se bavi proizvodnjom opanaka, a treća nagrada od 200.000 dinara je otišla u ruke bračnog para koji godinama zajedno vodi obućarsku radnju „Makin Skituljko“ u Pančevu.

Među pet najboljih bili su i vinarija Alhemija iz Beočina i proizvođač odeće IN99 iz Batajnice.

Kako je navedeno, žiri je finaliste birao na osnovu kriteriterijuma koji su podrazumevali da preduzetnik ima najviše pet zaposlenih, da je pokretanjem svog biznisa kreirao radno mesto za sebe, da je porodica uključena u njihov mali biznis, da je zahvaljujući tom biznisu ostvario promenu kvaliteta života za svoju porodicu i sebe, kao i da je uložio sredstva u razvoj posla.

Konkurs „Junaci mikro biznisa“, kako je ukazano, pokrenut je sa ciljem promovisanja, jačanja i podrške preduzetničkom duhu, s akcentom na male biznise u Srbiji.

Predsednik Izvršnog odbora 3Bank Vladimir Vukotić istakao je da je danas svaki treći preduzetnik u Srbiji klijent te banke.

„To su manji krediti, ali je to ipak 33 odsto tržišta. Oko 20 odsto biznisa koje finansiramo su osnovani u poslednja 24 meseca“, kazao je on i najavio da banka ulazi i u program finansiranja startapova.