Skip to main content

Dnevni list Blic i 3 Banka proglasili su najbolje preduzetnike u Srbiji u akciji „Junaci mikro biznisa“, novčana nagrada od ukupno milion dinara otišla je u ruke troje preduzetnika iz Šida, Lebana I Stare Pazove.

Od oko 100 kandidata predloženih od strane Privredne komore Srbije i 3 Banke, u finale je od oko 100 kandidata za najboljeg preduzetnika ušlo njih šest, od kojih je javnim glasanjem odabrano troje koji su dobili novčane nagrade.

Biljana i Bogdan Stojaković, “Bobist” nameštaj, osvojili su prvu nagradu. Krenuli su od nule, a danas su poznati širom Srbije kao „doktori za kuhinje“. Za 3 Banku kažu da je od početka bila uz njih, a da ih je savetnik prati od dana kada su nameštaj pravili u šupi u dvorištu. Oni su uvek bili podrška i veliki oslonac jedno drugom. Dobijeni novac će, kažu, uložiti u nove mašine i repromaterijal.

Drugo mesto osvojila je Slađana Đokić, “Đokić-S” iz Lebana, koja u siromašnoj sredini nije mogla da se zaposli, pa je još daleke 1996 ušla u preduzetničke vode. Danas ima i sopstveni brend, šije majice I dukseve, a u poslu su joj se pridružili i ćerka i sin. Treće mesto pripalo je mladom Stefanu Živkoviću koji je siguran državni posao zamenio biznisom proizvodnje kartonske ambalaže „Kartonprodukt“ iz Inđije.

Među 6 najboljih bili su i „Alu-PVC Jovanović“ iz okoline Babušnice, “Pita house” iz Futoga i Rasadnik “Lepo Polje” iz Ljiga.

Konkurs „Junaci mikro biznisa” pokrenut je sa ciljem promovisanja, jačanja i podrške preduzetničkom duhu, s akcentom na male biznise u Srbiji. Vladimir Vukotić ispred 3 Banke zahvalio se svima što su podržali akciju.

“Okupili smo se ovde da proglasimo „Junake mikrobiznisa“ i da prepoznamo ove ljude koji su sami krenuli u neizvesno i stvorili nešto iz ničega. Sa druge strane, još mnogo bitnije od promocije njih je da kroz njih motivišemo mnogo više takvih ljudi u Srbiji, jer bez preduzetništva i malih biznisa niko neće moći da obezbedi da Srbija napreduje i raste”, rekao je on.

Žiri je finaliste birao na osnovu kriteriterijuma koji su podrazumevali da preduzetnik ima najviše pet zaposlenih, da je pokretanjem svog biznisa kreirao radno mesto za sebe, da je porodica uključena u njihov mali biznis, da je zahvaljujući tom biznisu ostvario promenu kvaliteta života za svoju porodicu i sebe, kao i da je uložio sredstva u razvoj posla.

Ministar finansija Siniša Mali naveo je da je najviše zahvaljujući malim, mikro i srednjim preduzećima stopa rasta u prvom kvartalu ove godine bila 4,7 odsto.

„Niste imali jednostavan zadatak, ali sam siguran da ste doneli najbolju odluku. Želim svima puno uspeha i tu smo gde god i šta god možemo da pomognemo, ako negde grešimo skrenite nam pažnju gde da se popravimo“, rekao je Mali.