Skip to main content

Od 5. avgusta 2019. godine Opportunity banka (OBS) u svojoj ponudi ima i kredite iz EaSI programa za zapošljavanje i socijalne inovacije, koji finansira Evropska Unija, a sredstvima upravlja Evropski investicioni fond (EIF). Cilj ovog programa je povećanje dostupnosti kredita za investicije preduzetnicima (uključujući i paušalce) i mikro-biznisima koji imaju male promete po računu i nemaju adekvatno sredstvo za obezbeđenje kredita, što im onemogućava pristup sredstvima za ulaganje u biznis. Opportunity banka će tokom naredne dve i po godine kroz ovaj program plasirati 16 miliona evra kroz kredite sa povoljnijim kamatnim stopama za koje, osim menica, nisu potrebna dodatna sredstva obezbeđenja kao što su hipoteke i zaloge.

Namena ovih kredita u iznosima od preko 5.000 do 25.000 EUR sa rokom otplate do 8 godina je kupovina trajnih obrtnih ili osnovnih sredstava, a dostupni su pravnim licima ili preduzetnicima registrovanim u Republici Srbiji, koji imaju do 9 zaposlenih i posluju minimalno 24 meseca, sa posebnim fokusom na klijente iz ruralnih sredina kao i klijente koji nisu ranije koristili kredite, u skladu sa Misijom OBS.

Vladimir Vukotić, Predsednik Izvršnog odbora Opportunity banke rekao je ovim povodom: „Ovim programom želimo da u finansijski sistem uključimo i preduzetnike koji nisu dosad mogli da dobiju kredit, kako bi i njihovi biznisi, bez obzira na veličinu i godine postojanja, mogli da rastu i razvijaju se, zapošljavaju dodatnu radnu snagu, povećavaju asortiman robe ili usluga, unapređuju proizvodnju odnosno način vršenja usluga, automatizuju se, obnove opremu ili renoviraju poslovni prostor, i sl. Posebno smo ponosni na besplatni edukativni servis „Sam svoj gazda“ koji smo razvili u saradnji sa Ivanom Minićem i njegovim timom, pionirom u oblasti edukacije preduzetnika svih profila, koji je zaslužan za portale kao što su npr. „Moja firma“ i Pojačalo.

Edukativni servis „Sam svoj gazda“ dostupan je ne samo klijentima Opportunity banke, već svim građanima naše zemlje koji ili već jesu preduzetnici ili tek nameravaju da to postanu, i koji žele da unaprede svoje znanje o upravljanju biznisom kako bi bili u toku sa svim dešavanjima, propisima i rokovima koji su važni za poslovanje preduzetnika u našoj zemlji. Dovoljno je registrovati se na web sajtu samsvojgazda.rs, i tako se pretplatiti na zanimljive i korisne sadržaje (video, newsletter), kao i učešće na webinarima na teme koje su bitne za vođenje poslovanja, kao što su upravljanje finansijama, brending, poreske olakšice, vođenje knjigovodstva, e-trgovina, i sl.

Svi zainteresovani za kredit „Sam svoj gazda“ mogu da se informišu o ovom proizvodu OVDE, a nakon toga i da se jave u jednu od poslovnica Opportunity banke ili da zakažu posetu Savetnika za klijente pozivom Call Centra banke na 069 340 50 70.

O programu za zapošljavanje i socijalne inovacije

Evropska komisija podržava mikrofinansiranje i finansiranje socijalnog preduzetništva preko EVROPSKOG PROGRAMA ZA ZAPOŠLJAVANJE I SOCIJALNE INOVACIJE (EaSI), u ukupnom iznosu od 193 miliona EUR koji će se plasirati tokom perioda 2014.-2020.godine. Cilj programa je povećanje pristupa mikrofinansiranju, kao što su krediti u iznosima do 25.000 EUR, za mikropreduzeća preduzetnike kojima je pristup finansiranju dosada bio otežan. EaSI garancija je prva inicijativa koja pruža podršku mikrofinansiranju i socijalnom preduzetništvu, što će omogućiti finansijskim posrednicima kao što su banke, mikrofinansijske institucije, socijalni investitori itd. da finansiraju i one preduzetnike i preduzeća koji su dosad bili isključeni zbog stepena rizika. Evropska komisija odabrala je EIF da upravlja EaSI garancijom.