Skip to main content

3 Banka i Američka međunarodna razvojna finansijska korporacija (DFC) ), u saradnji sa Ministarstvom finansija Republike Srbije i Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) u Srbiji,  potpisale su ugovor o garantnoj šemi koji će omogućiti preduzetnicima, malim preduzećima i poljoprivrednicima lakši pristup povoljnijim dugoročnim kreditima, sa rokom otplate do 96 meseci i, što je veoma bitno, bez hipoteke. Krediti će po jednostavnoj proceduri biti odobravani za ulaganje u osnovna i trajna obrtna sredstva u iznosima od 10 do 25 hiljada evra.

“U 3 Banci uvek težimo da svojim proizvodima i uslugama doprinesemo rešavanju problema zajednice u kojoj poslujemo. Naše iskustvo u radu sa malim preduzetnicima i poljoprivrednicima pokazalo je da je jedna od ključnih prepreka  njihovom razvoju nedostupnost dugoročnih izvora finansiranja zbog nemogućnosti da obezbede hipoteke i druga sredstva obezbeđenja.  Kroz ovaj program, želimo da doprinesemo rešavanju tog problema i pomognemo ovim klijentima da investiraju u svoje poslovanje, bez dodatnih sredstava obezbeđenja i sa rokovima otplate dovoljno dugim da visina rate ne ugrozi njihovo poslovanje.” izjavio je, povodom potpisivanja ugovora sa DFC-om Vladimir Vukotić, predsednik Izvršnog odbora 3 Banke, koja je lider u podršci maloj poljoprivredi i mikro preduzetnicima, što potvrđuje podatak da su svaki drugi poljoprivrednik i svaki treći preduzetnik koji koriste kredite od banaka u Srbiji, finansirani od strane 3 Banke.

„Naše partnerstvo sa 3 Bankom datira još iz 2001. godine, kada je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) podržala osnivanje Opportunity štedionice i kasnije transformaciju štedionice u banku sa odgovarajućom licencom, sada 3 Banku. Zahvaljujući toj podršci, banka je premostila jaz u kreditiranju mikro i malih preduzeća u Srbiji i pomogla mnogim svojim klijentima da postanu ključni pokretači ekonomskog rasta u svojim zajednicama. Sa zadovoljstvom nastavljamo saradnju sa 3 Bankom, u okviru garantne šeme za kreditni portfolio koja se realizuje u partnerstvu sa Američkom međunarodnom finansijskom korporacijom za razvoj (DFC) i Ministarstvom finansija. Ovo partnerstvo će omogućiti finansiranje biznisa sa limitiranim pristupom kreditima i doprineti jačanju srpske ekonomije,” rekao je Tod Endruz, v.d. direktor misije USAID-a u Srbiji.

„DFC izražava zadovoljstvo zbog saradnje sa 3 Bankom i USAID-om Srbija na promovisanju kreditiranja mikro, malih i srednjih preduzeća širom Srbije, što će omogućiti ovim preduzećima pristup obrtnom kapitalu neophodnom za nastavak poslovanja, kao i značajnom investicionom kapitalu potrebnom za razvoj njihovog poslovanja. Ovo partnerstvo će pomoći jačanju srpske privrede i unapređenju uslova za život“, izjavila je Marjam Košaraj, vd potpredsednika za mala preduzeća i finansijske usluge DFC-a.