Skip to main content

Kako bi pomogla građanima i privredi u vanrednim okolnostima, Narodna banka Srbije (NBS) je usvojila odluke kojima se propisuje zastoj u otplati obaveza dužnika (moratorijum).

Moratorijum je propisan za sve dužnike koji to žele (fizička lica, poljoprivrednike, preduzetnike i privredna društva), a podrazumeva zastoj u otplati obaveza koji ne može biti kraći od 90 dana, odnosno od trajanja vanrednog stanja koje je uvedeno zbog pandemije. U navedenom periodu dužnik neće biti u obavezi da otplaćuje svoje obaveze po osnovu kredita odnosno lizinga.

Svakako, dužnici banke odnosno primaoci lizinga ni nakon početka primene ovih mera nisu sprečeni da redovno izmiruju svoje obaveze.

U cilju transparentnosti i nedvosmislenog informisanja svojih klijenata, u skladu sa navedenim propisima, banke i davaoci finansijskog lizinga dužni su da obaveštenje o ponudi zastoja u otplati obaveza objave na svojim internet prezentacijama, čime će se smatrati da je obaveštenje dostavljeno svim klijentima (dužnicima banke, odnosno primaocima lizinga).

Zbog toga pratite web sajt Opportunity banke na kojem će u narednih nekoliko dana biti objavljene sve informacije vezane za moratorijum.

Detaljnije možete da pročitate na web sajtu Narodne banke Srbije.