Skip to main content

Opportunity banka (OBS) dobila je “A” finansijski rejting od agencije MFR (bivša MicroFinanza Rating), globalne rejting agencije koja je specijalizovana za institucije koje se bave finansijskom inkluzijom.

Izveštaj koji je MFR objavila u junu 2019.godine, bavi se ključnim temama kao što su korporativno upravljanje, kvalitet kreditnog portfelja, finansijski profil banke, sistemi, kontrole, itd. Rejting “A” ima samo 7% organizacija u svetu koje su prošle ovu procenu od strane MFR agencije. Analiza rezultata koje je Opportunity banka ostvarila u protekle tri godine pokazuje pozitivan trend vezano za profitabilnost, održivost, operativnu efikasnost i produktivnost po zaposlenom.

Vladimir Vukotić, Predsednik Izvršnog odbora Opportunity banke rekao je ovim povodom: “Ovo je još jedan važan korak za OBS koji dokazuje održivost i uspešnost banke, kao i našu usklađenost sa međunarodnim standardima. Ovako visoka ocena i izveštaj koji je prati ne koriste nam samo u promotivne svrhe, već planiramo da ih iskoristimo za dalja unapređenja procesa u banci, kao što su korporativno upravljanje, donošenje odluka, upravljanje rizicima itd. U kombinaciji sa socijalnim rejtingom “A” koji smo prošle godine dobili od MFR agencije, finansijski rejting je i odličan indikator usklađenosti OBS sa našom misijom finansijske inkluzije.”

Procena finansijskog rejtinga od strane MFR je urađena u okviru programa EaSI Tehničke pomoći (EaSI TA) koja je deo prve ose Programa za zapošljavanje i društvene inovacije (EaSI – EU instrument finansiran od strane Evropske komisije). EaSI Tehnička pomoć je vid podrške javnim i privatnim finansijskim posrednicima iz evropskog mikrofinansijskog sektora, koja se realizuje kroz razne vrste aktivnosti sa ciljem poboljšanja kvaliteta internih procesa, a radi povećanja pristupa finansiranju za klijente sa otežanim pristupom kreditima i stvaranja održivog mikrofinansijskog ekosistema u Evropi.

Kliknite OVDE ako vas interesuje sažeta verzija izveštaja o finansijskom rejtingu Opportunity banke.