Skip to main content

U sklopu društveno odgovornog poslovanja, kao i podrške zajednicama u kojima posluje, Opportunity banka je u oktobru podržala Educom projekat „Budi preduzimljiva, budi preduzetnica“ u Kragujevcu.

Projekat “Budi preduzimljiva, budi preduzetnica” je društveno odgovorni projekat koji ima za cilj ekonomsko osnaživanje žena kroz samozapošljavanje. Činjenica je da žene spadaju u kategoriju teže zapošljivih lica, a žene koje su pretrpele nasilje čine jednu od najranjivijih grupa u pogledu jednakih mogućnosti za samozapošljavanje, te im je u tom procesu potrebna stručna i ekonomska podrška. Educom je izabran u 6 projekata od 35, koji će se realizovati na teritoriji Srbije i upravo će tim ženama pomoći kroz radionice kako bi mogle da krenu život iz početka, s obzirom da žene koje su pretrpele nasilje nemaju materijalnu sigurnost.

Projekat „Budi preduzimljiva, budi preduzetnica“ je projekat koji je podržan od Ministarstva rada, zapošljavanje, boračka i socijalan pitanja, a koji obuhvata 4 grada (Zrenjanin, Novi Sad, Beograd i Кragujevac) i oko 100 žena koje su prošle radionice „Od ideje do realizacije“, kako bi svoje ideje pretvorile u konkretan biznis uz informacije koje su potrebne za otvaranje firme, kako doći do bespovratnih sredstava, kredita i kako opstati na tržištu. Radionice su bile besplatne za sve žene koje žele da pokrenu biznis, ali prvenstveno za žene koje su pretrpele nasilje i koje su voljne da uzmu život u svoje ruke. Tokom projekta sarađivalo se sa Centrima za socijalni rad iz pomenutih gradova.

Pored konkretne obuke za otvaranje sopstvenog biznisa, polaznice su imale i radionice koje su im pomogle da podignu svoje samopouzdanje, kao i da čuju iskustvene priče od žena koje su preduzetnice . CIlj ovog projekta je da se pokrenu i ojačaju žene da pokrenu svoj biznis, jer prethodno iskustvo u radu upravo na sličnim projektima pokazuju uspešnost rada sa ženama kroz ovakve obuke, iskustvene priče preduzetnica i simulaciju stvarnih situacija koje ih čekaju na putu preduzetništva.

Radionica u Kragujevcu se održala 12 oktobra, po utiscima polaznica prošla je odlično. Očekivanja su i više nego ispunjena i one su mnogo toga saznale o pokretanju sopstvenog biznisa.

Podrška banke na samoj radionici je bilo na malo drugačiji način, odnosno OBS se predstavila na interaktivan način. Učesnice na licu mesta mogle da pitaju sve što ih zanima kada su u pitanju krediti za preduzetnike. One su imale priliku da na licu mesta pitaju direktno pitanje za njihovu ideju/biznis, a zaposleni su odmah na tom primeru dale najbolju ponudu. Praktično ovo je bila simulacija pravih situacija sa kojima se susreću klijenti i zaposleni u Banci.

Ovo je bilo jedno veoma pozitivno i lepo iskustvo koje će biti ponovljeno u narednom periodu. Veoma je bitna podrška koja će ženama pomoći da se ekonomski osnaže kao i da se ukaže na važnost ženskog preduzetništa u Srbiji.