Skip to main content

POLJOPRIVREDNIM GAZDINSTVIMA KREDITI ZA ENERGETSKU EFIKASNOST SA POVRATOM 15 DO 20 POSTO INVESTICIJE

3 Banka, u saradnji sa GEFF programom koji je razvila EBRD uz podršku donora,, registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima odobrava kredite za zamenu stolarije, postavljanje fasade i energetski efikasnih sistema za grejanje u kućama, sa 15 do 20 posto povrata od ukupnog iznosa investicije. Maksimalni iznos kredita je 15 hiljada evra, odnosno 1.800.000 dinara, a rok otplate do 60 meseci.

Krediti iz ove linije odobravaće se od 1. aprila registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima u maksimalnom iznosu od 15 hiljada evra, odnosno 1.800.000 dinara, sa rokom otplate do 60 meseci. Namena kredita je za zamenu stolarije, postavljanje izolacije na fasadama, ugradnju solarnih panela, novih sistema grejanja u cilju smanjenja potrošnje energije.

Vladimir Vukotić, predsednik Izvršnog odbora 3 Banke, povodom lansiranja nove kreditne linije za energetsku efikasnost, kaže:

„U skladu se našom misijom, trudimo se da svaki naš proizvod bude rešenje nekog izazova zajednice u kojoj poslujemo. Novim programom 3 Banka želi da doprinese rešavanju dva značajna problema našeg društva. Prvi je napuštanje i starenje sela, uzrokovano migracijama mladih iz seoskih sredina u velike gradske centre, koje traje već decenijama. Drugi problem je što je zbog energetski neefikasnih objekata u domaćinstvima u Srbiji potrošnja energije za grejanje izuzeno velika u odnosu na prosek EU. Jedan od ključnih razloga izostanka ulaganja u energetsku efikasnost stambenih jedinica jeste nemogućnost većeg dela stanovništva da izdvoji sredstva za ove investicije. S obzirom na to da je oko 70 odsto naših klijenata iz ruralnih krajeva, a svaki drugi korisnik kredita iz segmenta poljoprivrede naš klijent, svedočimo da je problem posebno izražen u ruralnim sredinama. Tu se veliki deo stanovnika bavi poljoprivredom i do sada nisu mogli da ostvare pravo na kreditnu podršku za ove namene i unaprede kvalitet života. Želimo da ih podstaknemo, posebno mlade ljude, da ostanu na selu i tu grade budućnost za sebe i svoje porodice. Zahvaljujući ovom kreditu, mali poljoprivrednici mogu da poboljšaju uslove stanovanja, smanje troškove energije, uz značajan povrat na investicije ove vrste“.
On je dodao da je za 3 Banku, koja je u većinskom vlasništvu tri najpoznatije zelene banke u Evropi, pitanje energetske efikasnosti dodatno značajno u smislu zašite životne sredine i podrške održivom razvoju. Banka će i dalje biti aktivan učesnik zelene tranizcije i podržavati napore države u realizaciji Strategije energetske efikasnosti.

“GEFF za Zapadni Balkan je program koji implementira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) sa ciljem dekarbonizacije i ozelenjavanja stambenog sektora na Zapadnom Balkanu, uključujući i Srbiju, pružanjem podsticaja stanovništvu koje osiguravaju donori. Ukupna trenutna vrednost investicija u zelene tehnologije kroz GEFF program na Zapadnom Balkanu je 135 miliona evra, od čega je za Srbiju namenjeno više od 30 miliona evra. Danas su domaćinstva mnogo svesnija mogućnosti koje donosi unapređenje energetske efikasnosti domova, a direktan pokazatelj toga je veliko interesovanje javnosti i broj realizovanih projekata. U proteklih 5 godina, koliko GEFF program deluje u Srbiji, preko 4.700 porodica u Srbiji investiralo je oko 20 miliona evra u poboljšanje energetske efikasnosti domaćinstava“, rekao je Petar Nikolić, GEFF projektni koordinator za Srbiju.

Više info o GEFF programu potražite na ebrdgeff.com/serbia/rs/.