Skip to main content

Evropski investicioni fond (EIF) i Evropska unija potpisale su sa Opportunity bankom a.d. Novi Sad (OBS) zajam vredan 10 miliona evra, namenjen mikro-preduzećima u Srbiji. Sredstva koja će biti dostupna mikro-preduzećima pod uslovima povoljnijim od tržišnih obezbeđena su u okviru finansijskog instrumenta EaSI, kojim Evropska unija pruža podršku zapošljavanju i socijalnim inovacijama.

Kao jedina specijalizovana banka za finansiranje mikro i malih preduzeća na srpskom tržištu, OBS će zahvaljujući ovom zajmu proširiti portfolio svojih finansijskih usluga namenjenih preduzetnicima, posebno onih koji posluju u ruralnim područjima. Olakšanim pristupom finansijama za poljoprivrednike olakšaće se pristup različitim kreditnim proizvodima što će znatno doprineti bržem razvoju lokalne ekonomije u Srbiji.

Zajam Evropskog investicionog fonda ojačaće kreditnu sposobnost OBS, koja svojim klijentima pruža i druge, nefinansijske usluge. Opportunity banka će tako biti u prilici da isplaćuje kredite pod povoljnijima uslovima u odnosu na postojeće, kao i da obezbedi preduzetnicima besplatnu edukaciju za unapređenje njihovih menadžerskih veština u sklopu edukativne platforme za preduzetnike i one koji će to tek postati https://samsvojgazda.rs/ .

Program EaSi je osmišljen tako da podrži finansijske posrednike kako bi mogli da obezbede mikro kredite za preduzetnike ili da finansiranju društveno odgovorne kompanije. Cilj je da se ranjivim grupama olakša pristup mikro zajmovima kako bi pokrenule sopstveno poslovanje, kao i mikro preduzećima kreditiranjem do 25 000 evra. Mikro finansiranje i podrška društveno odgovornom preduzetništvu se sprovodi kroz tri instrumenta na nivou EU. Prvi je garancijska shema EaSI pokrenuta u junu 2015. godine koja omogućava finansijskim posrednicima da kreditiraju mikro i društveno odgovorna preduzeća koja inače ne bi mogla da dobiju kredit zbog visokog rizika.

Drugi tip podrške je Instrument za razvoj kapaciteta EaSI koji je uveden 2016. godine sa ciljem da pomogne finansijskim posrednicima da razviju sopstveni institucionalni kapacitet kako bi rasli i pružali još kvalitetniju uslugu mikro i društveno odgovornim preduzećima. Poslednji instrument nedavno pokrenut pod nazivom Kreditni fond EaSI omogućuje finansiranje u vidu nadređenih i podređenih zajmova za finansiranje posrednika kako bi se ojačala njihova kreditna sposobnost.

Više informacije na LINKU