Skip to main content

7. novembra obeležavamo šesti međunarodni Dan banaka s vrednostima sa temom „Zato što mi je stalo, zato biram bankarstvo s vrednostima“ (Because I care, I choose #Banking on Values).</h4>
<p style=“text-align: justify;“>Tradicionalno bankarstvo je u poslednjoj deceniji stavljeno na probu koja je ukazala na neophodnost velikih promena. Jedan od mogućih novih, održivijih bankarskih modela je i bankarstvo s vrednostima koje predvodi <a href=“http://www.gabv.org/“><strong>Globalna alijansa banaka s vrednostima</strong></a>. GABV alijansa je nezavisna mreža banaka, štedionica i kreditnih unija iz celog sveta koja danas okuplja skoro 60 članica. Ono što je zajedničko za sve članice ove mreže jeste poslovanje sa krajnjim ciljem postizanja održivog ekonomskog i socijalnog razvoja, sa posebnim naglaskom na očuvanje životne sredine, ali i fokusom na podršku pojedinaca, često iz marginalizovanih zajednica, da ostvare svoj potencijal i na taj način ojačaju i zajednice u kojima žive i rade. Opportunity banka prudružila se ovom pokretu 2017. godine i jedina je finansijska institucija iz Srbije koja je članica GABV alijanse, koja ove godine obeležava i desetogodišnjicu svog postojanja.

Povodom Dana banaka s vrednostima, Opportunity banka će u saradnji sa Udruženjem građana „Fruškać“ iz Novog Sada organizovati sadnju medonosnog drveća u mestu Erdevik na obroncima Fruške Gore i tako podržati lokalne pčelare iz ovog malog sremskog mesta.

Pčela je ove godine proglašena za najvažnije biće na planeti ali ih nažalost na planeti ima sve manje i čak se procenjuje da je u proteklih nekoliko godina nestalo čak 90 odsto populacije pčela. Pored medonosnih sadnica koje će biti posađene na parceli koju će uz pomoć meštana raščistiti članovi Udruženja „Fruškać“, Opportunity banka će „Fruškaću“ donirati i meteorološku stanicu uz pomoć koje će se vršiti tačnija predviđanja vremenskih uslova u Erdeviku i okolini, što će omogućiti i pažljivije planiranje aktivnosti prskanja koje značajno utiču na životni vek pčela. Drugim rečima, meteorološka stanica će omogućiti smanjenje broja prskanja što će značajno produžili život pčela, a to je posebno važno jer je nekontrolisano korišćenje pesticida jedan od glavnih razloga smanjenja broja pčela, pored krčenja šuma i nedostatka cveća.

Uz medonosne sadnice koje će posaditi volonteri Opportunity banke zajedno sa meštanima i članovima udruženja „Fruškać“, svim posetiocima akcije banka će podeliti sadnice raznog voća kako bi ih posadili u svojim dvorištima. Vojvodina je najmanje pošumljen region u Srbiji i jedan od regiona u Evropi sa najmanje šuma, pa se nadamo da će ova naša akcija bar malo doprineti poboljšanju ove situacije.

Akcija pod nazivom „Gde god nađeš zgodno mesto tu drvo posadi“ planirana je za 23.11. a za više informacija o vremenu i mestu održavanja pratite Facebook stranicu Opportunity banke i Fruškaća.

Zato što mi je stalo do Planete, zato biram Bankarstvo s vrednostima #BankingOnValues